Store
Rauwe rode landrijst
Nerwana Ayurveda rauwe rode landrijst
Rijst met een laagje rode zemelen wordt rode rijst genoemd. Hoewel de kleur beperkt blijft tot de zemelen laag, blijft er zelfs na een hoge mate van malen een rode tint achter. De kleur van de zemelen varieert van licht tot donkerrood. De zemelen laag bevat polyfenolen en anthocyaan en heeft antioxiderende eigenschappen. Het binnenste gedeelte van rode en witte rijst is gelijk en wit. Het zink- en ijzergehalte van rode rijst is 2-3 keer hoger dan dat van witte rijst.
Onder de shali variëteiten rijst. Rode rijst werd zeer gewaardeerd omdat ze de kracht hadden om de onbalans in de tridosha te herstellen (de hoeksteen van de ayurvedische geneeskunde is het concept van dosha's of de biologische lichaamsvochten. De dosha's zijn de fundamentele werkingsprincipes die het psycho-biologische aspect van het lichaam beheersen. De drie dosha's vata, pitta en kapha, worden gezamenlijk de tridosha genoemd). In de afgelopen tijd is de belangstelling voor rode rijst nieuw leven ingeblazen vanwege de aanwezigheid van antioxidanten. De paper bespreekt ook hun heropleving in Sri Lanka en Japan vanwege het hoge gehalte aan mineralen, ijzer en antioxidanten, waardoor deze rijst een ideaal gezondheidsvoedsel is. Deze rijst wordt al meer dan 3000 jaar als voedsel gebruikt in Sri Lanka, India, China, Korea en Japan.