Ayurvedische behandelingen

Ayurveda nadi diagnose

Polsslagdiagnose is een oude wetenschap om de status vast te stellen van het menselijk lichaam, ziel, geest en energie. Nadi of pols is de energieke levensstroom die als een subtiele rivier door het hele lichaam stroomt en de ayurvedische dokter in staat stelt te voelen hoe het bloed vanuit het hart stroomt. Dit helpt een ervaren ayurvedische dokter verschillende mankementen op te sporen en te behandelen en/of te voorkomen.

poiss

De polsslag geeft de fysieke en geestelijke gesteldheid van de mens weer. Door de pols te voelen kan een ervaren ayurvedische dokter de onbalans opsporen van vata, pitta en kapha. Dit is de grondslag om zwakheden in de organen te ontdekken en de juiste diagnose te stellen. Voor deze handeling plaatst de ayurvedische dokter drie vingers op het pols gewricht van de patiënt om zijn/haar polsslag te voelen. Dit neemt enkele minuten in beslag. De polsslag bevat collectieve informatie over de menselijke lichaamsgesteldheid en reageert direct op fysieke en geestelijke veranderingen.

D.m.v. de polsdiagnostiek, analyseert de ayurvedische dokter de lichaamstrillingen: gezonde organen die normaal functioneren hebben een andere trilling dan diegene die neigen naar ziekte verschijnselen. Afhankelijk van de druk van de vingers op de slagader, kunnen de verschillende polsdruk niveaus worden vastgesteld, die samen een enorme hoeveelheid combinaties opleveren. Die combinatie geeft de details door over de aangedane organen, welk onbalans er is en welk ongemak dit teweeg brengt.

poiss

Samen met andere diagnoses/methodes krijgt de ayurvedische specialist zo een compleet plaatje van zijn/haar patiënt. Deze wijze van diagnose vereist een hoge mate van intuïtie en instinct. U zult versteld staan over de conclusies en methodes van de ayurvedische specialist d.m.v. de polsslagdiagnose!

Verjonging Behandeling

Abhyanga

Abhyanga is de belangrijkste behandeling methode van Ayurveda en de moeder van alle massages. Het is een totale lichaamsmassage. Op basis van uw lichaamstype worden geschikte kruiden en oliën gebruikt, met als doel de lichaamsvezels te ontgiften, te voeden en nieuwe kracht te geven. Abhyanga heeft een veel intenser effect dan “gewone” massages. Door abhyanga bereik je een intense helingseffect door op natuurlijke wijze ziel, lichaam en geest met elkaar in overeenstemming te brengen. Deze massage wordt gewoonlijk gedurende 90 minuten gegeven en gevolgd door de stoomcabine (sweda). Het is één van de meest verjongende ayurvedische behandelingen.

Resultaten

Versterkt het weefsel, verbetert de bloedsomloop, verjongt het hele lichaam, verwijdert cellulitis, verfraait de huid, vertraagt de veroudering, verbetert het slaapgedrag, verhoogt de innerlijke levenskracht, vermindert onbalans, stress en gifstoffen.

Shirodhara

Bij shirodhara wordt 40 tot 60 minuten warme, medicinale olie over het voorhoofd gegoten, hetgeen meestal een zeer lichamelijk en geestelijk ontspannend effect geeft. Het versterkt het centraal zenuwstelsel.

Resultaten

Neemt angsten weg, helpt bij depressies, epilepsie, hoge bloeddruk, diabetes neuropathie, versterkt het centraal zenuwstelsel, versterkt de zintuigen, helpt tegen slapeloosheid, voorkomt vroegtijdige vergrijzing en haarverlies, geestelijke achteruitgang en vermindert stress.

Swedana

De behandelingen in de Ayurveda dateren duizenden jaren en swedana is geen uitzondering. In deze behandeling zit u gedurende 30 minuten in de stoomcabine. Hierbij openen alle fijne lichaamskanalen zich, waardoor de losgemaakte afvalstoffen worden afgevoerd. De speciale kruiden helpen het gehele lichaam te stimuleren door de zuurstofstroom, terwijl de stoom het natuurlijke zweetproces, wat essentieel is voor het vrijgeven van geaccumuleerde toxines activeert. Dit proces helpt om onevenwichtige dosha terug naar hun natuurlijke staat te herstellen.

Resultaten

Een zeer goede therapie om de huid weer te laten glanzen. Het directe resultaat van swedana is een duidelijk betere huid; de warmte en stoom maakt de huid weer schoon en gezond. Het kan ook allerlei spierpijnen verlichten en bij mensen die de Ayurveda principes volgen, zal het onbalans van doshas, hetgeen gezondheidsproblemen kan veroorzaken, opheffen. Men veronderstelt ook dat veel transpireren helpt het lichaam te ontgiften.

Voor wie?

Swedana is niet voor iedereen. Zwangere vrouwen moeten het mijden, evenals mensen met bloedstoornissen, hart problemen en vlagen van duizeligheid. Of u nu swedana overweegt voor uw gezondheid, schoonheid, of allebei, het is aan te bevelen om eerst uw huisarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat er in uw geval geen contra indicatie aanwezig is.

Navarakizhi

Navarakizhi massage is een vorm van swedana die is opgenomen onder de categorie van pinda sweda. In deze procedure gebruiken we shashti rijst (een speciaal type rijst 60 dagen geoogst) verwerkt in kruiden aftreksels en met melk gebonden in een bolus. De bundel wordt gevuld met kruiden en rijst. Vervolgens wordt het hele lichaam hier mee gemasseerd. De warmte en de kruiden trekken diep in het lichaam. Deze behandeling verlicht de klachten.

Resultaten

Versterkt het lichaam verjongt het weefsel en verbetert de spierkracht en de bloedsomloop. Zeer effectief bij genezen van het zenuwstelsel, maar ook bij chronische reuma, artritis, jicht en verslapte spieren. Het maakt het lichaam weer sterk en stevig, voedt het lichaam en verhoogt de immuniteit. Bevordert het zicht en andere gevoelszintuigen. Maakt de huid soepel en gezond.

Shiropichu

Speciale medicinale olie die, naar gelang het lichaamstype, op een speciale manier wordt aangebracht op het hoofd gedurende 40 tot 60 minuten.

Resultaten

Helpt bij gezichtsverlamming, hoofdpijn, slapeloosheid, verbetert het geheugen, helpt tegen roos, neurologische aandoening en huid problemen zoals eczeem.

Chakra basti

Basti is een klysma met ayurvedische kruiden. Het doel is om de dikke darm te reinigen. De kruiden worden aangebracht op de onderbuik, rond de navel ook wel zonneplexus genoemd. Dit proces brengt de spijsvertering weer op gang.

Resultaten

Werkt bij constipatie en vastzittende emoties.

Patra pinda sweda

Een effectieve verjongende behandeling, waarbij verse planten en kruiden worden gebruikt die samen met andere ingrediënten in een warm medicinale olie worden ondergedompeld ten einde hun heilzame effect te ontplooien, deze olie wordt vervolgens gedurende 30 minuten over het hele lichaam aangebracht, meestal na abhyanga behandeling.

Resultaten

Verlicht rugpijn, functie verlies van een gedeelte van of heel lid (arm/been), gewrichtsstijfheid en zwellingen, spierpijn, helpt tegen veroudering en verjonging, vermindert pijn ischias, spondylitis, verstuikingen en krampen.

Rasayana Therapie

Een kans om de conditie van uw lichaam weer op te bouwen. Ayurveda heeft twee doelen: één ervan is u gezond houden en het tweede is om ziektes te genezen. Rasayana of verjonging is traditioneel in de geneeskunde Ayurveda. Net zoals elk kruid, elk voedsel of activiteit invloed heeft op jeugdigheid en ziektes kan genezen. Rasayana helpt hierbij en zorgt dat u zowel lichamelijk en geestelijk vele jaren in goede conditie blijft. In het oude India en Sri Lanka werden mensen, die deze therapie naleefden, vaak meer dan honderd jaar oud.

Wat zijn de goed eigenschappen van Rasayana?

De rasayana therapie zorgt ervoor dat u zich jong en energiek gaat voelen. Het verbetert de conditie van de huid en maakt haar glanzend; het verbetert uw slaapkwaliteit, uw geheugen en concentratie; maakt uw stem helder; verbetert uw gevoelsorganen zoals uw zicht, reuk, smaak en gehoor, alsmede uw seksuele organen. Uw lichamelijke weerstand wordt vergroot en tevens vergroot het uw lichaamskracht en brengt kalmte in uw geest.

Voor wie?

Bij mensen die klachten hebben zoals stress, slapeloosheid, kortademigheid, droge/rode huid, zwakke seksuele gevoelens, matige eetlust, concentratie problemen, slecht geheugen, chronische spijsverteringsproblemen, constipatie, migraine en zwaarlijvigheid. De behandeling zal de lichaamsimmuniteit verhogen. Het is echter niet nodig om ziek te zijn om uzelf te laten behandelen met de rasayana therapie. Wanneer u alleen maar uw levenskracht wilt verhogen en een energieker lichaam wilt hebben, dan is dit een therapie voor u.

Hoeveel dagen?

Minimaal 7 tot 14 dagen en voor nog betere resultaten dagelijks of wekelijks. Alles hangt af van uw persoonlijke conditie en uw verwachtingen.

Hoe ziet het programma eruit

Dagelijks of wekelijks consult, therapie sessies, kruiden medicatie ayurvedisch dieet, hetgeen na het consult wordt vastgesteld. Yoga en ademhaling sessies.

rasayana-2
 • Dag 1: Een uur algehele lichaamsmassage (full-body) met ayurvedische kruiden-olie en stoom-cabine (overeenkomend met uw dosha).

 • Dag 2: Een uur algehele lichaamsmassage (full-body), gevolgd door voorgeschreven ayurvedische kruidenpoeder en stoom-cabine (udvartana).

 • Dag 3: Een uur algehele lichaamsmassage (full-body), gevolgd door melkrijst en daartoe bestemde kruiden (pindasweda).

 • Dag 4: Een uur algehele lichaamsmassage (full-body) met Ayurveda kruiden-olie en stoomcabine.

 • Dag 5: Een 15 minuten durende bijzondere hoofdmassage en 40 minuten shirodhara behandeling.

 • Dag 6: Een 1 uur durend behandeling met chakratherapie en stoomcabine. En een 1 uur durende bodyscrub met een medicinale grove kruidenpoeder met honing, melk en stoomcabine.

Het bovenstaande behandelplan is de algemene rasayana therapie voor een normaal, gezond mens. Wij zullen echter eerst uw medische geschiedenis moeten kennen en uw huidige conditie moeten diagnosticeren voordat wij de speciaal voor u geschikte behandeling kunnen vaststellen.

Stress beheersing

Stress beheersing is belangrijk voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Het moderne leven is vol lawaai, deadlines, frustraties en eisen. Voor veel mensen is stress zo gewoon, dat het een manier van leven is geworden. Stress kan invloed hebben op wat je voelt, denkt, je gedrag en hoe je lichaam functioneert. In feite kan stress een aantal symptomen zoals angst, vermoeidheid, eet problemen, depressies, hoofdpijn, concentratie problemen, boosheid en relatie problemen creëren. Stress is geen ziekte op zich, maar kan, indien niet behandeld, ernstige ongemakken veroorzaken. Wanneer we niet goed slapen en onze spijsvertering niet in orde is, hoe kunnen we dan genieten van ons werk, luxe, relaties en de kracht waarnaar wij streven?

Hoe werkt het?

Nerwana Ayurveda’s stress beheersing heeft als doel om opgehoopte stress, die door de jaren heen is opgelopen, op te heffen en het balans te herstellen van het ojas niveau. Ojas staat voor vitaliteit en immuniteit. Ook is het belangrijk om de juiste hormoon balans te vinden en de geestelijke kracht te verhogen. Ten einde van dit programma kunt u in de toekomst beter met stress omgaan. Volgens Ayurveda is ons onvermogen om met stress om te gaan, te wijten aan een disbalans of gebrek aan coördinatie tussen de 3 belangrijkste geestelijke functies: dhi (leren), dhriti (geheugen), smriti (lange termijn geheugen) en een gebrek aan ojas energie in het lichaam.

Voor wie?

Voor diegene die met de volgende problemen te maken hebben: slapeloosheid, concentratie problemen, angsten, slecht humeur, te veel eten en/of drinken; laag energie-peil, matige stofwisseling, constipatie, seksuele problemen, ketting roken, et cetera. Dit programma is ook aan te bevelen voor iedereen die meer rust in zij/haar leven wil krijgen.

Hoeveel dagen?

6 dagen, 3 keer per week, afhankelijk van uw huidige conditie en verwachtingen.

Hoe ziet het programma eruit?

 • Abyanga: Een 60 minuten durende lichaamsmassage (full-body) met medicinale kruiden-olie en stoomcabine (30 minuten), ten einde de spanning in spieren en gewrichten te verminderen.
 • Sirodhara: Een hoofdmassage gevolgd met het overgieten van het voorhoofd (45 minuten) met warme kruiden-olie, ten einde het zenuwstelsel tot rust te brengen. (90 minuten).
 • Sirovasti: Warme kruiden-olie wordt gedurende 45 minuten over het hoofd gegoten ten einde het cerebrale zenuwstelsel te kalmeren.
 • Talam: Speciale met medicinale poeder vermengde olie wordt op het hoofd aangebracht plus nasya behandeling (90 minuten).
 • Chakra therapie: Een 60 minuten durende chakra heling therapie met stoomcabine (90 minuten).

Het bovengenoemde behandelplan is de algemene stress therapie voor normale, gezonde maar ook voor zieke mensen. Wij zullen echter uw medische verleden moeten nagaan en uw huidige conditie moeten onderzoeken voordat wij het voor u juiste behandelingsplan kunnen samenstellen.