Winkel

Ayurvedische voedingsadvies

Vata balancerend leef- en voedingsadvies
  • Zorg voor regelmaat in je leven. Maak een globaal schema voor je dagindeling, zodanig dat je je er aan kunt houden en doe dat ook consequent. Plaats daarin de drie maal tijden op vaste tijden als een soort ankerpunten.
  • Zorg voor voldoende rust in je dagen. Plan je werkzaamheden zo, dat er voldoende spreiding is over de werkdagen en zorg daarnaast voor vrije tijd/dag(en), die er voor je zijn.
  • Zorg voor voldoende slaap, zeker acht uur. Hoewel je niet heel vroeg hoe op te staan, is lang uitslapen niet goed tenzij bij uitzondering wanneer je erg moe bent. Beter is om op een normale tijd tussen 6.30 en 7.30 uur op te staan en tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed te gaan. Maak het alleen bij hoge uitzondering later. Wanneer het nodig is en het past in je dagindeling is er geen bezwaar tegen een korte rustperiode vroeg in de middag.
  • Neem de je voor een ochtendritueel, bijvoorbeeld een zelf massage met warme (sesam)olie en daarna een uitgebreide douche (eventueel chakra’s smuleren) Wanneer je mediteert is het goed dit nu te doen. Neem daarna altijd een ontbijt. Beschouw de lunch als de hoofd maaltijd en wanneer dat niet mogelijk is, zie hem dan in elk geval als heel belangrijk. Besteed er zorg aan. Lunch tussen 12.00 en 13.30 uur. De avondmaal tijd plaats je tussen 18.00 en 19.30 uur. Eet daarbij vooral niet te veel. Beter kun je kort voor het slapen gaan nog een kleine snack nemen (22.00 uur)

Pitta balancerend leef- en voedingsadvies
Pitta: beginsel van transformatie. Pitta is die levenskracht die gevormd wordt door het element vuur onder invloed van water. Pitta is het vuur van de transformatie. Verbranding is een transformatieproces. Pitta heeft in het lichaam te maken met stofwisseling en de spijsvertering. Pitta personen kunnen nogal eens last hebben van een vurig karakter.

De lichamelijke functies die door pitta worden beheerst zijn: metabolisme, spijsvertering, hormoon- en enzymhuishouding, gezichtsvermogen, kleuring, onderkant maag, zweetklieren, bloed, ogen, huid, hart en lever.


Kapha balancerend leef- en voedingsadvies
Mensen met een dominerende kapha dosha in hun constitutie zijn niet snel in veranderingen. Ook verkeerde leef- en voedingsgewoonten hebben bij hen niet direct een nadelig effect. Op den duur kunnen echter wel degelijk klachten ontstaan, gerelateerd aan een kapha disbalans. Deze hebben dikwijls te maken met overgewicht, een gevoel van zwaarte en traagheid.

Kapha balancerende leefwijze; voor kapha mensen is het belangrijk te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Breng in je weekprogramma een aantal keren, dat je fietst, (hard)loopt, fitness of een andere bewegingssport doet. Kijk daarbij wat bij jou past. Sta vroeg op, zeker niet na 7.30 uur. Vermijd dutjes overdag. Zorg voor voldoende variatie in je bezigheden overdag.